• Marija Taraš

ALICEINA MREŽA - KATE QUINN

Nakladnik: Znanje

Prijevod: Mirjana Čanić

2020.


Novelizacija povijesti je opasna igra. Ako je loše izvedena, može djelovati bezukusno, otrcano i - u najgorem slučaju - uvredljivo. Iskrivljivanje povijesnog konteksta radi stvaranja uvjerljive priče dovodi do rizika potencijalno pogrešnog predstavljanja stvarnog ljudskog iskustva. Najbolji pisci povijesne fantastike sposobni su vješto manevrirati u strogo zadanim vremenskim rokovima i koristiti stvarne ljude i stvarne priče kako bi pojačali narativ. Kate Quinn je u svom romanu Mreža Alice uzela povijest i, samo uz manje prilagodbe i dopune, utkala prekrasnu dirljivu priču o ratu, prijateljstvu i trajnim učincima traume na ljudsku psihu.


1947., 19-godišnja Charlotte St. Clair trudna je, neudana i sramota svoje dobrostojeće američke obitelji. Poslana u Švicarsku da se "riješi" svojim problem, Charlotte se umjesto toga odluči pobjeći i potražiti svoju voljenu francusku rođakinju Rose, koja je nestala tri godine ranije u jeku rata. Samo s listićem papira i ženskim imenom na njemu, Charlotte ima vrlo malo manevarskog prostora, ali spletom bizarnih okolnosti, postaje pratiteljica Evelyn Gardiner, obespravljeni alkoholičarke, koja je također i bivša britanska špijunka i odlikovana ratna junakinja. Unatoč svojoj gruboj vanjštini, Eve ima mnogo toga za ponuditi u potrazi za Rose. I prije nego što se životi dviju žena zamršeno zapletenu, jasno je da će Eveina tajanstvena prošlost biti izravno povezana sa nestankom Charlotteine rođakinje.


Ispričana iz naizmjeničnih gledišta između Charlotteine današnje potrage i Evinog ulaska u svijet tajni obavještajnih služba u Prvom svjetskom ratu, Alicina mreža istražuje potpuni obim uništenja koje donosi rat, žensku snagu i nevjerojatne puteve kojima su ljudska bića sposobna neumorno kročiti u vremenima kaosa da zaštite one koje vole. Cijela priča obavijena je nitima romanse i prijateljstva, koje na neki način prizemljuju gusti povijesni kontekst romana i daju mu jednu ugodno slatku notu. Likovi poput Finna, koji je Evelynin osobni vozač i bivši vojnik, uljepšavaju zaplet i nude kontrast muškog i ženskog iskustva rata.Nada je bila tako bolna stvar, daleko bolnija od bijesa.

 

Možda najimpresivniji aspekt romana Kate Quinn jeste upravo onaj da se on gotovo u potpunosti temelji na istini. Titularna ličnost Alice - koja je vodila špijunski prsten kojem se Eve pridružila u mladosti - bila je stvarna osoba, žena po imenu Louise de Bettignies. Louise, bivša guvernanta koja se u Inteligenciju zaposlila kao mlada žena, pod kodnim imenom Alice Dubois, brzo je postala jedno od najvećih britanskih prednosti u Prvom svjetskom ratu. Taktike Louise de Bettignies i gotovo nedokučiva sposobnost zavaravanja njemačkih vojnika rezultirali su stalnim protokom tajnih njemačkih informacija britanskim čelnicima.


Evein se lik također temelji na stvarnoj osobi, mada je velik dio njezine prošlosti stvorila Quinn. Kada su Lousie / Alice njemački vojnici napokon zarobili, bila je s mladom ženom po imenu Marguerite koja je tvrdila da nema veze s tajnom obavještajnom službom i plakala je tako agresivno i patetično da joj se Nijemac smilovao i pustio je da ode. Ova žena, inače izgubljena u povijesti, postala je osnova za Eve koja u priči ide pod kodnim imenom Marguerite. Kate Quinn je uzela stvaran događaj i, s malim izmjenama, stvorila je lik toliko drag i uvjerljiv da je uspio nositi priču od 500 stranica."Postoje dvije vrste cvijeća kada su u pitanju žene", rekla je Eve. „One koje stoje u sigurnosti prekrasnih vaza i one koje proživljavaju u bilo kojim uvjetima... čak i u zlu. Lili je bila potonje. Koje si ti? "

 

Dijalog "Aliceine mreže" vrlo je uvjerljiv, nikad ne upadajući u zamku gromoglasnih i otrcanih rekreacija koje toliko često muče povijesnu fikciju. Razgovori između znakova likova teku prirodno i dobro odražavaju vremenski period u kojem se radnja događa. Očekivani obrazac ponašanja i društvena očekivanja - posebno žena - više se puta navode u cijeloj priči, čvrsto ih uzemljujući u vremenski okvir koji je prikazan.


"Aliceina mreža" je remek-djelo i podjednako će se svidjeti ljubiteljima povijesti i čitateljima kojima ovaj žanr nije blizak. Sadržane spletke i misterioznost, akcija i opasnosti, romantika i humor, čuvaju priče stvarnih ljudi - stvarnih junaka - koji bi inače možda i ostali neprepoznati.