• Marija Taraš

Cvjetić - Anna Walker

Updated: Dec 22, 2019

Izdavač: Školska knjiga

2019.Ganuće – jednostavno obožavam taj osjećaj. Najčešće me uspiju ganuti dragi i dobri ljudi, mjesečina, otvoreno more, glazba, spontani dodiri. I knjige, toliko puta knjige. Još kada se riječi stope s prekrasnim slikama nastaje čarobna cjelina u obliku slikovnice poput ove prekrasnoće – „Cvjetić“ nadarene i nagrađivane autorice Anne Walker.


Anna Walker nam donosi priču malog djeteta koje se s obitelji seli u veliki grad. Mara je šarmantna i kreativna djevojčica kojoj nedostaje njen vrt, igra s prijateljima i pronalaženje blaga za svoju staklenku. Vesela kakva je, Mara se na sve moguće načine pokušava oduprijeti adaptaciji na promjenu sredine. Kroz svoje pokušaje rekreiranja svog starog okruženja: risanjem leptira, buba, gusjenica i cvijeća na sivi pločnik koje potom ispere kiša ili dok organizira piknik među kartonskim kutijama koje je ukrasila krošnjama jabuke i tratinčicama; Mara uvlači male i velike čitatelje u svoje osjećajne pejzaže i ranjivost koju dijete osjeća pred nepoznatim. Ipak nakon nekog vremena, kada se već čini da se Mara umorila od potrage i da se na neki način miri sa svojim novim, svikastim svijetom, začuje poznati zvuk – cvrkut ptice. Mara potrči za skakutavim prijateljem i nađe se pred predivnom, prolistalom šumom u izlogu u srcu Pariza. Kakve li sreće! Priroda je ipak našla način da se kroz zeleni izdanak malene biljčice vrati u Marin svijet. Svijet kojem se ponovno vraćaju boje, kojem se vraća život. Ovaj nadahnjujući i kreativan lik, utjelovljen u nježnoj djevojčici otkriva mogućnosti novog i lijepu stranu promjena. Toliko je ljubavi utkano u ovu izvanrednu i eteričnu priču o snazi prirode i kreativnosti djeteta. I mada se naše viđenje svijeta često uvelike razlikuje od onog dječjeg, oni su ga itekako sposobni mijenjati, kreirati i braniti.


A Mara? Ona je napokon je pronašla pravo blago za svoju staklenku. Priroda je zapravo vrlo slična sreći, što je više dijelimo – više nas obuzima.
Naslov izvornika: Florette

Jezik izvornika: engleski Prijevod: dr. sc. Marija Ott Franolić Dob: 5+