• Marija Taraš

Durica - Male ljubavi -Ivica Bednjanec

Izdavač:

Školska knjiga

2015.


Durica i ja rođene smo iste godine, doduše ona je odmah imala 7 godina i stav kakav ja s 33 mogu samo sanjati 😅


Strip autora Ivice Bednjanec objavljen je prvi put 1986. u časopisu Smib koji ove godine slavi veliki 50-ti rođendan. Neki dan sam se ugodno iznenadila kada sam sa Sarom gledala "Vlak u snijegu", film iz 1973. godine snimljenom prema istoimenom romanu Mate Lovraka, što me podsjetilo da s je ekipa zadrugara posjetila tiskaru časopisa Smilje i Bosilje tj Smiba. Baš mi je bilo toplo oko srca kada sam pomislila na sve te generacije mli ručica koje su listale svima nam omiljeni dječiji časopis. Al vratimo se na Duricu.

Tijekom godina pratili smo (ne) zgode djevojčice Durice i njenih prijatelja Biba, Lele i drugih koji vjerno prikazuju razne situacije i emocije tipične za odrastanje. Durica je tvrdoglava, duhovita i povremeno ljubomorna na sposobnosti svojih prijatelja ili se duri zbog manjka pažnje. Mada je sklona svoje emocije iskazati ljutnjom i bacanjem maminih crnih štikli na prvu osobu s reda, ona je stvarna i životna. Zapravo, baš su majčine štikle koje su i svojevrstan Duričin zaštitni znak, na neki način simbol njenog pokušaja da se doima hrabrija i odraslija nego što uistinu jest. Sposobnost nošenja sa strahovima i osobnim frustracijama je nešto što usavršavamo čitav život, no prvi koraci u usvajanju takvog obrasca ponašanja su ujedno i najteži. Uz duhovite događaje, nadmudrivanja, prva zaljubljivanja, ljubomoru i puno, puno urnebesnog durenja ovaj strip je dobra podloga za razgovore od međuljudskim odnosima, prosuđivanju ispravnog postupanja ali i izražavanju vlastitih stavova i osjećanja.


A ako se prisjetim svoj čitateljskih početaka, mislim da je strip općenito odigrao važnu ulogu u buđenju interesa i (očite) cjeloživotne ljubavi prema čitanju i knjigama.


Bez Durice, svijet bi jednostavno bio manje zabavno mjesto.