• Marija Taraš

Hold on, but don't hold on still - kristina kuzmič

Izdavač: Viking

2020.“Parenting is about raising myself as much as it is about raising my kids.”

Ako ne znate tko je Kristina Kuzmič, odmah odite na YouTube, FB ili IG i potražite je. Zahvaliti mi možete kasnije. Njeni videozapisi ne samo da su urnebesno smiješni, već su i ispunjeni životnim istinama i roditeljstvu koje obično previdimo u kaosu užurbanog života. Njezina životna priča je nadahnjujuća, a vjerujem da će se mnogi moći i poistovjetiti s njom. Ono što ovu knjigu čini posebnom jest njezina humoristična i pozitivna perspektiva života - nešto što nam svima treba ovih dana.“Whenever I'm feeling like a terrible person or a terrible parent, it's usually not because I'm truly terrible but *because I am telling myself a bad story about me.* Stories are powerful things. Tell yourself a story often enough, and it can start to shape your reality.”

 


Kristinu Kuzmič pratim već nekoliko godina, pa kad je najavila svoju knjigu, odmah je ušla na moju TBR. To je lagano, pitko, zabavno štivo koje istovremeno obrađuje duboke, teške teme. Uključeno je i nekoliko osobnih priča iz djetinjstva iz Hrvatske i preseljenja u Sjedinjene Države. I piše o tome kako se osjećala zahvalnom i krivom što je napustila svoju ratom razorenu domovinu. U knjizi ne bježi od neugodnih istina. Otvoreno govori o svojoj borbi s depresijom i samoubilačkim mislima. Provodi nas kroz osobne tragedije, od rata, siromaštva i razvoda do seksualnog napada i pobačaja. I posute su lekcije koje je naučila o braku, roditeljstvu i prijateljstvu. Ovo je knjiga s nečim za svakoga.


Kristina započinje svoju knjigu rekavši:


“I want to be for others what I needed when I was at my lowest.”


O tome se zapravo radi, kroz njene videozapise, platforme na društvenim mrežama i knjizi Hold On, But Don’t Hold Still. Često pronalazi smiješnu stranu i pokušava sve okrenuti na humor. Ponekad to čini tako što jednostavno pruža nadu da kad su stvari najgore, to neće trajati vječno. Potiče nas da budemo blagi prema sebi, da aktivno mijenjamo svijet i društvo ako ne već zbog sebe, onda zbog klinaca koji će ga naslijediti od nas.“My job is not to decide who my kids are. My job is to get to know them, really get to know them, and then be their cheerleader and help them make the most of their strengths, even the ones I might find annoying at times.”

 

Već nam prvo poglavlje "Wish Out Loud" pruža drugačiju perspektivu o jednostavnom i uobičajenom ritualu gašenja rođendanskih svijeća. Kristina govori o tome kako nas naša kultura od malih nogu uči da bi naši snovi i ambicije trebali biti tajni. Da je dijeljenje tih stvari s drugima neugodno i čini nas ranjivima. Ona se suprotstavlja ovoj kulturnoj normi rekavši:“That's why I do the birthday cake thing a little differently with my kids. At candle time, I scream, "Make a wish! Say it out loud! Yell it at the top of your lungs!" And then we all cheer for each other's biggest dreams and do what we can to make sure they come true for one another.”

 

Osvježavajuće nepretencioznim, smiješnim i ohrabrujućim glasom Kuzmić odlazi iza kulisa kako bi otkrila kako je od slomljene i poražene žene, postala nepokolebljivo prizemljena i puna zahvalnosti. Kristina je netko tko će vas nasmijati do suza, ali i potaknuti na razmišljanje.


Početkom ožujka stiže Hrvatsko izdanje od Profil Knjiga!