• Marija Taraš

IZGUBLJENI RATNICI MIJENA - CATHERINE DOYLE

Updated: Jan 9

Izdavač: Znanje

Prijevod: Hana Greta Matković

2021.


Ovo je briljantni nastavak prve knjige Catherine Doyle "Otok čuvara oluja" koja je osvojila nagradu čitatelja 'Books Are My Bag'. Autorica je utkala vlastitu ljubav i sjećanja na Arranmore, dom svojih djedova i baka s otoka na zapadnoj obali Irske, s irskom mitologijom i fantazijom kako bi stvorila sljedeći uzbudljivi dio tetralogije knjiga planiranim za "Otok čuvara oluja" .Knjiga sadrži sve što se u pustolovnoj priči može poželjeti - uzbuđenje, neizvjesnost, strah, komediju, tragedija i naravno, crtica mita i magije. Mladi Fionn Boyle, kojeg je čarobni otok samo šest mjeseci ranije izabrao za sljedećeg Čuvara oluja, muči se kako koristiti i kontrolirati svoje moći protiv tisuća dušolovaca koji su došli na otok probuditi zlu Morrigan, boginju smrti koja mijenja obličja. Morrigan progoni Fionna u njegovim snovima, prijeteći da će uniš


titi sve na otoku u nadolazećem zimskom solsticiju.


U središtu priče su čarobne svijeće koje, kad se upale, prenose Fionna u prošle događaje koji mu pokazuju smjer i razumijevanje sadašnjosti. Dok gradi svoje znanje, vidimo kako njegov djed radi upravo suprotno dok njegovo pamćenje blijedi i sve više zaboravlja. Ova emocionalna i potresna strana priče lijepo je prikazana - bez pretjerane patetike a opet veoma dirljivo. Tu opet vidimo autoričin neizmjerni talent za prepričavanje potpuno zaokružene priče.
"Fionn ga je tadad vidio prvi put u životu, iako je vjerojatno oduvijek bilo ondje skriveno kišnim oblacima i kucalo u tami. Njegova majka imala je ratničko srce. Nadao se da ga ima i on."

 


To je vidljivo i uključivanjem likova Tare i Fionnove majke u ovu drugu knjigu. Iako je u početku rečeno da su djeca poslana na otok jer je Evie bila bolesna, doznajemo da njihova majka u sebi ima mnogo više nego što se može naslutiti. Likovi se razvijaju u zaobljenije pojedince i dinamika između njih - posebno unutar obitelji te između Fionna, Sama i Shelbyja - ima veću pozornost u ovoj drugoj knjizi.


Sjećanja Čuvara oluje i njegove obitelji te otočana, fantastična su i stvarna; sve je to utkano u naraciju. Istodobno, on ne samo da se mora suočiti sa svojim nestalnim, često odsutnim moćima, već i s tim da mu nitko ne vjeruje o prijetećoj prijetnji s mora. Fionn zna da mora pronaći način da dovede vodenjake, morska stvorenja koja će se boriti protiv dušolovaca, ali ne zna gdje ih treba potražiti niti kako ih pozvati.
Ulozi su ovaj put puno veći, a pustolovina će čitatelje dovesti na rub strpljenja, dajući pred okus dijela treće knjige u seriji.