• Marija Taraš

KAKO SE SPRIJATELJITI S TAMOM - KATHLEEN GLASGOW

Izdavač: Znanje

Prijevod: Jana Merlin

2021.Evo o čemu razmišljaš kad ti mama umre...


Najljepši je dan ljeta, a vani je tama. Tama u vašoj kući, tama u vašoj sobi i tama u vašem srcu. Osjećate kao da će vas tama rasprsnuti.


Takav je osjećaj za Tiger. Uvijek su to bili Tiger i njezina majka protiv svijeta. Tada, na dan kao i svaki drugi, Tigrina majka umire. A sada je Tiger, sama.


Evo kako naučiš sprijateljiti se s tamom."Čvršće priviješ kutije s majkom na prsa. Imaš samo šesnaest godina i ovo ti se ne bi trebalo događati, to da su od tvoje mame ostali samo komadići, samo pepeo i spaljena kost.
(...) Čitav život voljela si riječi i jezik, čak ako ne briljiraš u školi. Voljela si čudne riječi i pametne riječi i prelijepe riječi i nezgrapne riječi, sve si ih voljela. Zabit. Genij. Hlapljenje. Makrosomija. Gungula.
No sada ti na pamet ne pada ni jedna riječ na svijetu koja bi opisala kako se osjećaš baš danas."

 


Kakva knjiga! Prepuna emocija, "Kako se sprijateljiti s tamom" roman je koji se teško čita i koji nam daje sirov, neuredan i povezujuć pogled na tugu. Kad sam počela čitati ovaj roman, mislila sam da znam u što se upuštam obzirom na prethodni, debitantski roman Kathleen Glasgow "Sve moje rane", međutim na ovo nisam bila u potpunosti pripremljena. Glasgow čini uslugu svojim čitateljima ne zadržavajući ništa, već nas odlučno odvodi duboko u Tigrin um dok ona pokušava osmisliti kako živjeti život kakav nikad nije očekivala.


"Svijet je pun suza, a ja se počinjem utapati."


Iako nikada nisam bila u situaciji ni približno poput Tigerine, ipak je bilo dijelova priče s kojima sam se mogla povezati. Nakon smrti majke, Tiger odluči isključivo nositi haljinu koju joj je mama kupila za nadolazeći školski ples. Odbija odjenuti bilo što drugo dok na kraju haljina ne postane smrdljiva i počne se raspadati. Drugi način na koji se ona nosi s tugom jest samoozljeđivanje i nezdrave prehrambene navike. Sve su to sitnice kojima pokušavamo popuniti prazninu koju za sobom ostavlja gubitak nekog koga smo voljeli.


Svi su likovi bili sjajni. Niti jedan od njih nije bio savršen, ali moglo se vidjeti koliko su se svim silama trudili nositi s apsurdnim kartama koje su im podijeljene. Posebno sam zavoljela Tigerinu najbolju prijateljicu Cake. Bilo je izrazito jasno koliko je sama Cake bila van elementa, ali odbila je napustiti Tiger i stajala je uz nju čak i kad je bilo teško. Praštala je Tigerine izljeve tuge i bijesa, i ispričala bi se kada bi rekla stvari koje zbog nedostatka razumijevanja nije smjela. Glasgow je također uključio predstavnike LGBTQIAP+ u dva sporedna lika. Ne sjećam se da je ikad izričito navedeno kako se identificiraju, ali jedna od cura ima djevojku, a druga kaže da se voli družiti i s djevojkama i dječacima."Znate što najbolji prijatelji rade? Znaju što trebate a da ih ne morate ni pitati, tako da kada Cake završi, samo počne ispočetka,

 

Moj jedini problem s ovom knjigom bio je tempo. Ovo je poduža knjiga, a imam osjećaj da nije u potpunosti trebala biti. Prvih se 60% radnje kretalo vrlo sporo. Jednom kad sam prošla ovu točku, tempo malo ubrzao i kretao brzinom koja mi je više odgovarala. Tijekom sporijih dijelova počela bih pomalo zonirati i dosađivati se, ali nikad nisam došla do točke da sam bila u iskušenju odložiti knjigu i ne dovršiti je. Iako bih voljela da je tempo tijekom cijelog romana bio konstantan, svakako ga vrijedi pročitati.


Obično, dok nešto čitam, uvijek postoji pokoji redak, koji mi iskoči do te mjere da ga želim zabilježiti u svoju bilježnicu. Ovaj je roman nije bio iznimka, jer je imao nekoliko veoma dojmljivih citata. Stalno sam čitala rečenice koje su me stvarno dirnule i tjerale me da ih uvijek iznova pročitam prije nego što nastavim. Spomenula se i popularna pjesma "Style" Taylor Swift što mi je se jako svidjelo jer je dodalo određenu dozu stvarnosti vremena u kojem i ja i Tiger živimo, bez obzira na razliku u godinama."Nekad toliko gladujete, toliko žeđate za nečim što bi vas napunilo, toliko dugo žudite, da kada konačno dođete do toga, boli dok to konzumirate. To nije lijek za ono što vas muči. Možda je zapravo ono zbog čega ste bolesni."

 

"Kako se sprijateljiti s Tamom" bi bils šteta propustiti pročitati, naročito ako volite YA žanr. Tigrinu priča nužno je ispričati i ona zaslužuje da bude ispričana. Ono kroz što ona prolazi je stvarnost s kojom se susreću mnogi tinejdžeri, a ja zaista vjerujem da knjige imaju sposobnost pomoći ljudima da obrade tugu koju proživljavaju i shvate kamo i kako krenuti dalje.