• Marija Taraš

Kuća pored mora – Arsen Dedić

Oslikao: Fadil Vejzović

Izdavač: Mozaik knjiga

2019.

Koliko sam puta poželjela samo utonuti u sliku neke drage pjesme, samo disati i upijati neku vlastitu emociju i sjetu, biti lagana kao kada tijelo i dušu prepustiš površini toplog mora koje ti ispuni uši tišinom. Pred očima tek plavo, prastaro nebo, na trepavicama suši se sol, a more te nosi nekamo daleko, nekamo davno…

Raznesene valima i vjetrom
Tu su tople ruševine ljeta,
Na rubu napuštenog mora
I jednog izgubljenog svijeta.
 

Arsen Dedić, virtuoz koji je na poseban način znao ispričati naoko obične živote, obične ljude, obične ljubavi. Svakidašnje na nesvakidašnje prekrasan način. U svojim pjesmama uspio je zarobiti dio nas.

Kuća pored mora pjesma je o ljetu i ljubavi koja umire. Priča svima dobro znana. Gdje nestane ljubav jednom kada ode? Da li samo nestane ili ipak otputuje u neki zabačeni dio svemira, zajedno s vremenom koje prođe. Čudna je aura mjesta na kojem je ljubav nekoć cvala i rasla. Ostaju ista a opet opustošena i sama. Ili se tu radi o nama?

Ali još sam uvijek ovdje
Još zagledan u more
Na vratima vile
U kojoj tuga spava,
A kiše su se slile
U cvjetove agava
I ljetu je kraj.

Prolazimo, i mi i ljeto. Neki će novi ljubavnici ispuniti prazne zidove i postelje, proći će kiše, ponovno će cvasti agave. Ali to nećemo biti mi. Nikada više nas, u kući pored mora, u ljetu, u smijehu.

Tek u pjesmi. Tek u stihu i potezima kista uvijek ostajemo, uvijek nas ima.

Teško je odoljeti stalnom listanju stranica ispunjenih prekrasnim ilustracijama akademskog slikara Fadila Vejzovića koji je Arsenovom bezvremenskom hitu stvorio i više nego dostojanstven dom. „Kuća pored mora“ od riječi oživjela je i u bojama, okusima i mirisima nekog davnog minulog ljeta.

Mozaik knjiga, ovo je zaista bio užitak!