• Marija Taraš

NASLADA - MARTA DZIDO

Izdavač: Naklada Ljevak

Prijevod: Adrian Cvitanović

2021.Postoje razdoblja u životu kada nam određene teme prilično zaokupe ono malo slobodnog vremena kada dopustimo mislima da vrludaju. Ponekad krenemo u nepoznato, u buduće, u možebitno zastrašujuće ali i uzbuđujuće. Pa ipak, skloniji smo preslagivati sjećanja, uvijek iznova slažući mozaik onoga što smo nekada bili, u nadi da ćemo nekim slučajem pogoditi kombinaciju koja će zaiskriti i dotaći skrivenu zalihu baruta onog najvrjednijeg što sjećanje čuva - osjećaj. Ponekad je dovoljan samo pogled, jedna riječ, kriva pjesma, zalutao miris. Bum...Osjećaj teče dolje u gutljaju niz stisnuto grlo, draškajući iznutra, poput tople čokolade, sladak ali i s nijansom zabrinutosti, nadražujući. Ne dopušta mi da mirno sjedim, kao da je unutra nešto lamatalo krilima, kao ptica koja se željela osloboditi kaveza.
Mazi, ali uz dlaku. Miluje, ne pružajući olakšanje ni smirenje. Želiš još, premda znaš da ne možeš više izdržati, da ćeš ubrzo puknuti.
Nategnuta žica, trenutak prije nego ćeš iz nje izvući zvuk.
Napeta do krajnjih granica tetiva luka netom prije hica.
Bomba koja otkucava.
Upravo takva budim se pokraj tebe neke od naših zajedničkih noći u pola tri, a ti duboko spavaš, potočić sline u kutu usana, nježno hrkanje.
Sva sam naelektrizirana.
Ja sam plaža koju samo što nije pogodio tsunami.

 

Roman "Naslada", talentirane poljske spisateljice Marte Dzido, napisan iz perspektive djevojke i mladića - njihova međusobno isprepletena sjećanja, smještenima na ulicama Varšave 90-ih godina. Atmosfera tog vremena osjeća se kroz čitavu knjigu, zahvaljujući referencama na tadašnju pop kulturu. Sve se događa prije ere društvenih mreža i mogućnosti neposrednog kontakta s nekim, u vremenima kada je jedina opcija bio fiksni telefon ili najobičniji papir. To je knjiga o seksu, o ljubavi (iako si likovi to ne žele priznati) i o tome kako protok vremena utječe na naše emocije. Pisana je lijepim, suptilnim, pomalo poetičnim jezikom. Autorica se često poigrava ponavljanjem riječi ili razbijanjem rečenica, što doprinosi dočaravanju nekontroliranog tijeka misli.

Ovo je erotika u svojoj najizbalansiranijoj verziji, ni pre senzibilna, niti previše kruta. Roman pokazuje strah od rutine, navike i činjenicu da bi konstantna prisutnost druge osobe mogla postati uobičajena. Kako sačuvati tu posebnost bez da je se u jednom trenutku morate odreći? S jedne strane, u njoj možete osjetiti svijest o protoku vremena i činjenici da ništa ne traje vječno, ali s druge strane i mladost, bunt, slobodu i bolnu strast. Kroz sjećanja naših protagonista pojavljuju teme poput poliamorije, seksa bez obaveza, ženske masturbacije, orgazma u snu. Sve u svemu, sviđa mi se način na koji je prikazana ženska seksualnost i zadovoljstvo koje razaznajemo kada se erotika stavi pod povećalo. Nije lako pisati o seksu, a Marti Dzido je to uspjelo i potpuno me kupila ovom knjigom.Možda sam želio drugu ženu za zrelo doba. Neku koja ne bi tražila toliko prostora kao ti. Toliko slobode.
Ženu za koju bih bio siguran da je samo moja, da je neće povući riječna struja, da se neće dati valovima da je odnesu. Nisam želio za nekim stalno trčati i strepiti.
A što si ti htjela?
Nemam pojma. Možda sam te tada trebao voljeti. A možda sam bio premlad za to, previše nezasitan, nepripremljen. Stajao sam nepokretan na obali i gledao te kako plivaš prema pučini. Bijesan što si upravo takva, a ne drugačija, što ne mogu tobom vladati, što sam te u dubini duše želio imati samo za sebe, isključivo.

 

Iako se priča vrti o spontanom, emotivnom i erotskom odnosu u kojem obje strane izbjegavaju koristiti riječi koje bi ga mogle staviti pod teret koji taj odnos možda ne bi podnio, te se nikada nije pretvorio u svakodnevni život - ipak imamo uvid u "odraslu" perspektivu njihove zajedničke prošlosti i nekoliko scenarija "što bi bilo, kad bi bilo". Ovo je također priča o mladenačkom, intenzivnom iskustvu svijeta, vještini koju većina nas gubi kad odrastemo.


Roman je intiman i vrlo intenzivan, ali najviše od svega apsolutno divan!


"Puhni i rasplamsat ću se."