• Marija Taraš & Jakov Vrdoljak

Neobični životi (The Specials)

Updated: Jun 12Ovu filmsku recenziju francuskog filma "Neobični životi" (The Specials) ćemo započeti sa scenom koja ne pripada filmu već stvarnom životu, sceni koja će možda najbolje objasniti film i razlog zbog kojeg bi isti trebali i pogledati.


Normalan dan u gradskom autobusu. Među raznim ljudima i školskom djecom koja se vraćaju kućama, nalazi se žena uz koju stoji dijete sa teškim oblikom autizma. U jednom trenutku dijete je uznemireno. Dijete se počinje otimati majci iz ruke, udarati se i glasno vikati. U jednom trenutku majka udari dijete šakom u rame. Autistično dijete se umiri, zgrabi majku čvrsto za ruku i stisne se uz nju.

Majčin udarac nije bio snažan, ali dovoljno jak da izazove negodovanje i zgroženost nekih osoba u autobusu. Neki su se čak usudili verbalno prozvati majku, koja ima nije ostala dužna i poslala ih u "rodno mjesto".

Majka nije udarila autistično dijete iz ljutnje, nemoći ili neugode. Njen čvrsti udarac je pun strpljenja i ljubavi prema djetetu koje slabiji udarac uopće ne bi registriralo niti osjetilo. Ovaj je udarac zapravo najnježniji mogući dodir majke.

Ako ne zbog filma (koji je jako lijep i emotivan) i glume (koja je savršena!) onda film trebate pogledati zbog sebe - da naučite razliku između udarca i nježnog, ovom djetetu tako potrebnog dodira.

Ova izvanredna filmska priča prati dva prijatelja Bruna i Malika koji vode neprofitne organizacije. Bruno vodi sklonište i brine se za autističnu djecu i mlade koje su ostale institucije odbacile. Malik vodi organizaciju koja obučava mlade iz siromašnih i opasnih kvartova, kako bi se brinuli o mladima sa autizmom i pomogli im u njihovom uključivanju u društvo.


Film započinje jednim običnim danom u neobičnim životima glavnih likova, dok u stilu napete akcijske jurnjave pokušavaju uhvatiti svoju autističnu štićenicu koja im je nekako uspjela pobjeći.

Kroz film pratimo i napredak Josepha, Brunovog prvog pacijenta zbog kojega je i pokrenuo svoju organizaciju koja sada broji više od 40 štićenika. Glavna Brunova mantra, kao i mantra cijelog filma je:


"Pronaći ćemo rješenje...".

Upravo je to ono na što se svi oslanjaju kada njegova organizacija postane predmet istrage inspekcije Ministarstva zdravlja zbog radne dozvole koja je istekla i loše financijske situacije.

Na kritička pitanja inspektora o Brunovoj organizaciji, Josephova majka im daje uvid u drugu stranu - stranu roditelja:


"Nitko me nije pripremio za budućnost. To je svakodnevna borba. Kao maleni su medeni. Ne zamišljamo ih kao odrasle. No kako rastu, ljudi ih gledaju drugačijim očima..."

Pratimo i novog štićenika Valentina. Dijete s ekstremnim oblikom autizma koje je izbačeno iz 6 institucija. Bruno će pronaći rješenje i za njega jer je posljednje što želi vidjeti ostanak Valentina u nekoj instituciji gdje će ga "kljukati" tabletama i držati u izolaciji mjesecima ili godinama. Valentin za svoga pratitelja i skrbnika dobije Dylana, problematičnog mladića kojega Malik želi izvesti na pravi put i omogućiti mu kroz pomoć autističnoj djeci pronaći svoje mjesto u svijetu.

Dylan je zbunjen kada ga Valentin udari po nosu za vrijeme jednog od druženja jer je izgledalo kao da ga želi zagrliti. Bruno mu objašnjava kako ta djeca nakon dužeg vremena izolacije vide sasvim drugu, novu stranu života koja im je nepoznata te se u njoj jednostavno ne snalaze:

"Dovoljna je samo jedna frustracija da eksplodiraju. Budući da ne govore, pribjegavaju nasilju".

Bruno, Malik i svi akteri ove priče su pronašli svoj smisao i svoje mjesto kroz pomoć autističnoj djeci i mladima u integraciji u društvo. Tako i ovaj film pronalazi svoj smisao u osvještavanju društva o životima i potrebama kako djece i mladih sa autizmom, tako i njihovih skrbnika.


Iako je tema teška, redateljski dvojac Eric Toledano i Olivier Nakache napravili su prekrasan, emotivan film. Što drugo i očekivati od redatelja vjerojatno najpopularnijeg francuskog filma svih vremena - "The Intouchables" ("Nedodirljivi").


"The Specials" će vas nasmijati, rasplakati, rastužiti, razveseliti, dirnuti, obrazovati, održavati napetim... A i gluma je vrhunska. Dovoljno je reći kako je ovo jedna od najboljih uloga (osobno najbolja) popularnog Vincent Cassela.


I da, zaboravili smo napomenuti za kraj, film je baziran na istinitoj priči :)