• Marija Taraš

Sedam smrti Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

Prijevod: Jelena Pataki

Izdavač: Znanje

2019.


Hajde da to riješimo odmah na početku – ovo je roman kakav još nisam čitala! Namjerno nisam napisala „niste čitali“ jer moram priznati da se krimići ne nalaze pri vrhu liste žanrova koje često čitam. Dapače. Stoga se i ne mogu osvrnuti na knjigu kao dobar poznavatelj krimića, već kao nasumičan čitatelj koji voli dati priliku debitantskim romanima. Pa krenimo redom.


Sigurno ste već upoznati s činjenicama da je knjiga „Sedam smrti Evelyn Hardcastle“ nosi titulu najmaštovitije knjige 2018. godine, pobjednik nagrade „Costa“ za najbolji debitantski roman, te da su ga „The Guardian“, „Financial Times“ i „Daily Telegraph“ proglasili su ga knjigom godine. Ono što će mnoge potaknuti na čitanje ovog romana je i podatak da je producentska kuća koja je radila čuvenu seriju „Downton Abbey“ kupila prava za TV seriju prema ovoj knjizi. I vjerujte mi na riječ kada vam kažem da jedva čekam vidjeti kako će ova nevjerojatna priča biti ekranizirana.


O čemu je zapravo riječ?

Ozlijeđeni, mladi muškarac se budi usred šume pokisao, ozlijeđen i bez ikakve naznake kako se tu našao, što se dogodilo i tko je on zapravo. U svojoj glavi ima samo jedno ime: „Anna.“ i mada ne zna o kome je riječ, ima snažan osjećaj da ga Anna treba. Uvjeren da svjedoči umorstvu, tajnovita i pomalo jeziva prilika mu utisne kompas u dlan i kaže „Istok“. Nakon što mladić stigne na oronulo imanje Blackheath prepuno gostiju od kojih saznaje detalje o svom imenu i životu – Sebastian Bell, liječnik pozvan na proslavu obitelji Hardcastle. Kroz razgovore s ljudima koji tvrde da su mu prijatelji slaže priču o povijesti Blackheatha i tragediji koja se nadvija nad tom obitelji i imanjem. Svečanost je organizirana na dan smrti najmlađeg od troje djece obitelji Hardcastle , Thomasa koji je prije devetnaest godina brutalno ubijen na imanju. Svi gosti koji su pozvani bili su prisutni na sličnoj zabavi na dan ubojstva, ali su i na druge povezani s obitelji Hardcastle. Nažalost, nije riječ o prijateljstvu već o sponama iz interesa, novca, moći ili ucjena. Tu noć, njihova kćer Evelyn biti će ubijena naočigled svih gostiju. To je scenarij koji se ponavlja iz dana u dan, a mladić koji će shvatiti da njegovo ime i identitet ne pripada Sebastianu Bellu već Aidenu Bishopu nalazi se u paklenoj igri iz koje će izaći jedino ako tajnovitom Liječniku Kuge dostavi ime ubojice Evelyn Hardcastle. Pravila su jasna, Aiden ima osam dana i osam različitih domaćina u kojima proživljava jedan te isti dan kako bi razriješio ubojstvo. Uz njega, još su dvije osobe koje pokušavaju pobjeći iz Blackheatha. Cilj im je isti, sredstva međutim baš i ne. Osim konkurencije, čitavu situaciju mu otežava i hladnokrvni lakaj koji vreba tragače u svakom domaćinu iznova. Svaki pokušaj bijega i kršenja pravila čini se uzaludan.

Aiden o sebi zna jedino da je, za razliku od ostalih, u Blackheath došao dobrovoljno i u sebi osjeća da nosi velik teret života kojeg se ne sjeća. Ono što je čvrsto naumio je da spasi Evelyn od smrti i da imanje neće napustiti bez svoje, uvjeren je, prijateljice Anne.
„Ništa poput maske ne otkriva nečiju pravu narav.“

 

Radnja romana je napeta ali iznimno dobro promišljena, stoga će želja da se obrati pozornost na svaki detalj usporiti ritam čitanja kako bi u glavi slagali mozaik zajedno s Aidenom Bishopom i kako se ne bi (doslovno) pogubili u vremenu, prostoru i osobnosti nekog od domaćina. Fascinantan je način na koji svaki lik dodaje novu dimenziju i perspektivu jedne te iste priče, a njihove osobnosti, mračne tajne, žudnje i boli postaju zrcalo u kojem Aiden vidi sve ono što on (više) ne želi biti. Osim mistike i elemenata znanstvene fantastike, roman je prožet dubokim promišljanjima o etičkim pitanjima i ljudskoj prirodi koja je bez obzira na okrutnost i osvetoljubivosti sposobna za katarzu i plemenitost.
„Nikada nismo više svoji nego dok mislimo da nas drugi ne vide, zar to ne shvaćaš? Nije važno što će Stawin sutra biti živ, danas si ga ubio. Hladnokrvno si ubio čovjeka i to će ti čitav život kaljati dušu. Ne znam zašto smo ovdje, Daniele, ni zašto nam se to događa, ali trebali bismo dokazati da je u pitanju nepravda, a ne pokazati se dostojnima nje.“

 

Velika, velika preporuka, iz dubine mog anti-krimićkog srca!