• Marija Taraš

Uvez - Bridget Collins

Updated: Dec 22, 2019

Izdavač: Stilus knjiga

Prijevod: Jelena Pataki

2019.„Što je gore? Ne osjećati ništa ili žaliti za nečim čega se više ne sjećaš?“
 


Uvez. Knjiga koja je izazvala priličan hype. Da li je to zbog neobične i originalne priče, marketinga ili prekrasne naslovnice – ne znam. Znam samo da nisam uspjela odoljeti ostaviti do pola pročitane knjige i započeti čitanje Uveza (hvala Ingrid). Mislim da je radnja romana, makar u grubo, poznata svima kojima je knjiga zapela za oko. I da, moram priznati da bi mi bilo malo draže da tekst na poleđini ne otkriva činjenicu da jedna od uvezenih knjiga u nosi ime glavnog lika Emmetta Farmera.


Vjerujem da velik broj knjigoljubaca voli knjige o knjigama, a zadnje ih je vrijeme prilično. Ono što Uvez čini drugačijom jest da je knjiga samo sredstvo kojim se isprepleće natruha magije, jedna zanimljiva ljubavna priča i prikaz kukavičke i sebične ljudske prirode. Roman je podijeljen u tri dijela. Prvi započinje pozivom mladom Emmettu Farmeru da postane šegrt knjigoveži u močvari. Emmett koji je nekada bio snažan mladić i uzdanica svoje obitelji, oslabljen je misterioznom bolešću te se čini da nema drugog izbora doli učiniti kako mu je rečeno. Njegov odnos s roditeljima i sestrom je ispunjen brigom i ljubavlju, ali osjeća se neka tajnovita jeziva sjena među njima. Jeza koje je Emmett itekako svjestan ali je ne može objasniti. Po dolasku u knjigovežnicu mladić strpljivo izučava zanat kod Seredith, stare knjigoveže koja se prema njemu odnosi s možda pretjeranom brižnošću, pokušavajući prikriti činjenicu da o Emmettu zna više nego on sam. Malo po malo Emmett otkriva tajne knjigoveštva, i mada se zgraža nad spoznajom da se u knjigu uvezuju ljudske uspomene koje oni potom zauvijek gube, njegovo povjerenje u Seredithinu plemenitost i snažna privlačnost koju osjeća prema knjigama ga tjeraju da ne posustane u izučavanju zanata kojeg se ostatak svijeta boji i od njega zazire. Možda će se prvi dio romana na trenutke učiniti pomalo rastegnut i nakićen, no ovo je zapravo dio u kojem se najjače osjeća mistična magija koju mnogi čitatelji očekuju.


U drugom dijelu vraćamo se natrag u prošlost odnosno u život Emmetta Farmera prije bolesti, dok je još uvijek bio jednostavan, snažan i prilično sretan mladić sa sela koji je razmišljao kako poboljšati uvijete života na farmi za sebe i svoju obitelj. U ovom dijelu se ponovno pojavljuje lik Luciana Darnaya, tajanstvenog mladića koji u prvom dijelu dolazi k Seredith na uvez u močvaru. Obojica osjećaju izrazitu nesnošljivost jedan prema drugom, dijelom jer pripadaju različitim slojevima društva pa se Emmett osjeća inferiorno naspram Luciana, dijelom jer su sušta suprotnost iznutra i izvanam među njima se s vremenom razvija odnos kojeg će i sami teško moći definirati. Osobno mi je drugi dio romana najdraži, radnja je ritmična a prikazi likova i njihovih slabosti vrlo su stvarni i očekivani, koliko god se uvjeravali da bismo mi postupili drugačije.


Naraciju u trećem dijelu romana preuzima Lucian Darnay te se nastavlja radnja iz prvog dijela priče. Slike engleskog ruralnog kraja zamjenjuje blatnjav, hladan grad koji vrvi oholim pripadnicima visokog društva i bijednim životima sirotinje i propalica čijim se jadima hrane. Castelford je mjesto gdje se plemeniti čin uvezivanja iz prvog dijela pretvara u sredstvo prikrivanja najgnusnijih izopačina i njihovog beskrajnog ponavljanja, sredstvo iznude i ucjena, sredstvo prljavog bogaćenja i izrade trofeja moćnicima, samoprozvanim bogovima. Ovdje nema pravde, nema časti, nema dobrote a svaka nevinost biva zatrta u samom začetku. Neću prepričavati daljnju radnju dijela u kojem se Emmett i Lucian suočavaju s posljedicama zlouporabe knjigoveštva, ali i se sami sa sobom.


Teško je komentirati Uvez bez da se referirate na radnju. Da je čista petica, nije. Bilo je tu i tamo trenutaka kada bi zakolutala očima, mada priznajem - glavni protagonisti su gotovo još uvijek tinejđeri pa se i to treba uzeti u obzir. Bridget Collins se zaista posvetila lijepim ali detaljnim opisima prostora, vremena, govora tijela likova čime u našim mislima oslikava ambijent i emociju romana, što povremeno dovede do zasićenja i pomalo skreće pažnju s radnje. Možda nisam očekivala da ću naletjeti na ljubavnu priču usred nečeg misteriozno magičnog kao što je knjigoveštvo, ali zaista mi je drago da jesam. Način i ritam kojim se odvijala, kojim se prišuljala u moje čitateljsko srce me je neočekivano ganuo i dao mi sasvim novu perspektivu. Najviše mi se svidjelo što Bridget Collins nije uljepšavala osobine svojih likova, zapravo teško mi je donijeti sud da li je iti jedan lik u potpunosti dobar. Svatko od njih je u jednom trenutku bio sebičan, kukavica ili u najmanju ruku proračunat. Moral postaje prilično iskušenje kada je riječ o nama samima, zar ne?


Uvez je knjigu koja će većinu zaljubljenika u knjige povući u svoj primamljiv zagrljaj, u to ne sumnjam. Moja preporuka je da se jednostavno prepustite knjizi u kojoj su samo život i sjećanja stvarna priča a romani tek slabašne kopije istog, ništa drugo doli obični lažnjaci.

Uživajte!