• Marija Taraš

Velika knjiga usporedbi - Clive Gifford, Paul Boston

Izdavač: Školska knjiga

Prijevod: prof. dr. sc. Vjera Lopac

Godina: 2019.Super zabavna, super pametna i beskrajno interesantna!

Evo, naše oduševljenje moramo izraziti odmah na početku! Ovo je knjiga koju i djeca i odrasli mogu satima zajedno proučavati, razgovarati o nevjerojatnim činjenicama svijeta koji nas okružuje i uvijek joj se iznova vraćati. Zar je potreban bolji povod za uzeti Veliku knjigu USPOREDBI u ruke?


“Za tri sekunde bit će rođena nogometna momčad, zajedno sa sucem.”
 

Da, TO se upravo dogodilo – dok ste čitali citat iz knjige. Nevjerojatno, zar ne? Teme koje se obrađuju u knjizi pokrivaju gotovo sve sfere života na Zemlji ali i svemira. Od energije, vremenskih prilika, vodenog, biljnog i životinjskog svijeta, do fascinantnih građevina i drugih ljudskih postignuća, u knjizi su na jednostavan i slikoviti način objašnjeni međunarodni sustav mjernih jedinica te način prikupljanja i obrade podataka koji će biti od velike koristi učenicima u gotovo svim školskim predmetima, naročito zemljopis, biologija, fizika, matematika…


Posebno zanimljivo bilo je vidjeti prikaze afričkog divovskog puža ili pauka golijata u prirodnoj veličini! Klincima je, naravno , bilo super smiješno čitati o najvećim izjelicama i veličini njihove kakice. Ljubitelji sporta, strojeva i dinosaura će također doći na svoje. Sama činjenica da moja devetogodišnja djevojčica shvaća koncept mikro svijeta, te fascinirano razgovara o DNK, atomima i protonima govori dovoljno o tome koliko knjiga dopire do malih čitatelja. Sara je svakako jedva čeka ponijeti u školu na slijedeći sat razrednika kako bi s prijateljima podijeli čudesne zanimljivosti svijeta. AI' da se malo pravi važna, tko joj može zamjeriti?


Za mene je ova knjiga poput skupa svih onih prekrasnih činjenica iz emisija National Geographica koje sam svaki put poželjela zapisati kako ih ne bi zaboravila, a nikada nisam. Paul Boston je zaista genijalno i prelijepo prikazao svo to znanje na način na koje ono to i zaslužuje. Zbog toga ni ne čudi da je 2018. upravo ova knjiga osvojila Sainsburry nagradu za dječju knjigu godine u kategoriji “Učenje i razvoj”.


Bilo bi predivno kada bi svaka naša učionica bila opremljena knjigama poput Velike knjige usporedbi. I za kraj, moja najdraža zanimljivost iz knjige:


„Većina vode na svijetu nastala je na Zemlji. No znanstvenici tvrde da je dio vode dopremljen iz svemira kada je prije 4 milijarde godina Zemlju pogodio zaleđeni asteroid. Taj je događaj poznat pod imenima kasno teško bombardiranje ili lunarna kataklizma.“
 

Sjetite se toga kada sljedeći put nalijete čašu vode ili zaronite u komadić naš svemira.